From Paris with love

Via verschillende prachtige recepten op de meest uiteenlopende (food)blogs belande ik op de blog van David Lebovitz, een Amerikaanse chef die zijn boeltje pakte om naar de stad van de liefde, Parijs, te verhuizen. Het is dan ook via deze blog dat onderstaand gerecht is ontstaan. Dus merci David voor deze heerlijke erwtensoep, die net als Parijs, onze harten zal verwarmen.

Smakelijk!

I had to flip through a lot of beautiful recipes and various (food)blogs to end up at David Lebovitz’ blog. David is an American chef who packed up his things and moved to the city of love, Paris. It is thanks to this/his blog that the dish below even exists. So merci David for sharing this delicious split pea soup that will warm our hearts, just like Paris always does.

Enjoy!

splitpea'soup'kopieLOGO

Ingrediënten:

 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 cup/100 gr magere spekblokjes
 • 1 grote witte ui, in blokjes
 • 3 à 4 bospenen/1 winterpeen in blokjes
 • 2 teentjes knoflook, gesneden
 • 2 theelepels gedroogde tijm
 • 2 theelepels zout
 • zwarte peper, naar smaak
 • 1 laurier blad
 • 2 zoete aardappels, in blokjes
 • 1 ½ cup/300 gr gedroogde split erwten
 • 7 cups (of meer) water
Ingredients:

 • 3 tablespoons olive oil
 • 1 cup/100 gr diced bacon
 • 1 big white onion, peeled and diced
 • 3 to 4 small sweet carrots / 1 big carrot peeled and diced
 • 2 cloves garlic, peeled and minced
 • 2 teaspoons dried thyme
 • 2 teaspoons salt
 • black pepper, to taste
 • 1 bay leaf
 • 2 sweet potatoes, peeled and cubed
 • 1 ½ cups/300 gr dried split peas
 • 7 cups water or more
Here’s how to do it! (voor ongeveer 6 porties!) Verwarm de olijfolie in je soeppan en voeg vervolgens de spekblokjes, ui en wortel toe. Laat het lekker pruttelen tot de ui glazig is en voeg dan alle overige ingrediënten toe. Giet water bij het geheel en breng het aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur zacht, zodat het lichtjes pruttelt. Deksel schuin op de pan en zorg ervoor dat je om de 10 minuten even goed roert, zeker tegen het einde als het water is gereduceerd. Totale pruttel tijd: 50 – 60 minuten of totdat de erwten zacht/opgelost zijn. Wanneer de soep klaar is kun je hem nog pureren (haal wel het laurierblad eruit), maar ik vindt het wel lekker als hij niet helemaal glad is.

Als het allemaal een beetje (te) veel is, kun je de soep ook prima invriezen << tip voor de aankomende winter!

Here’s how to do it! ( serves about six people). Heat the olive oil in a large soup pot and add the bacon, onion and carrots. Cook, while stirring frequently, the onion, until it’s soft. Add the rest of the ingredients to the pot, including the water and bring it to a boil > reduce the heat to a very low boil and put a lid on the pot, but leave enough room for steam to escape. Try to stir every 10 minutes or so (< it’s important since the soup is getting thicker by the minute) until the split peas and potatoes are soft << about 50 – 60 minutes. If you want to puree the soup, make sure you remove the bay leaf first. I like a chunky pea soup, so I kept it as is.

It serves about six people < if that’s a bit much for you > you can put some of the soup in your freezer. Might come in handy during the winter!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s