Cranberry cake

November wordt dè oefenmaand op Cathfood.com. Heerlijke recepten voor de feestmaand van het jaar: december! Een goede voorbereiding is immers het halve werk en ik kan me voorstellen dat je daar in december wellicht geen tijd (meer) voor hebt > en de tijd gaat al zo snel! Laten we dus vlug beginnen: met deze heerlijke, zoete cranberry cake. Fris, zoet en heerlijk voor bij de thee of koffie.

 

Smakelijk!

November is going to be about preparations. Delicious recipes for the (winter) holidays aka the most wonderful time of the year! A good beginning, after all, is half the work and let’s face it, December is one busy month. So it might be nice to practice some recipes before you run out of time! Let’s get started with this delicious, sweet cranberry cake (which goes very well with your daily cuppa).

 

Enjoy!

cranberrycake

 

Ingrediënten:

 • 2 cups (tarwe)bloem
 • 1 ½ theelepel bakpoeder
 • 1 snufje baking soda
 • 1 theelepel zout
 • 1 cup cranberries, in stukjes
 • ¾ cup karnemelk
 • 1 theelepel vanilla extract
 • ¼ cup plantaardige olie (bijv. Olijf)
 • 1 (groot) ei, licht opgeklopt
 • 1 cup rietsuiker (of basterdsuiker)

 

Topping

 • 1 ½ eetlepel (verwarmde) abrikozenjam
Ingredients:

 • 2 cups all-purpose flour
 • 1 ½ tsp baking powder
 • ¼ tsp baking soda
 • 1 tsp zout
 • 1 cup cranberries, chopped
 • ¾ cup buttermilk
 • 1 tsp vanilla extract
 • ¼ cup vegetable oil
 • 1 (large) egg, slightly beaten
 • 1 cup granulated sugar

 

Topping

 • 1 ½ tbsp (heated) apricot jam
Here’s how to do it! Vet de cakevorm in met bak-spray of boter en leg daar een vel bakpapier in. Zorg ervoor dat het bakpapier, in de lengte, boven de cakevorm uitsteekt, zodat je deze later er heel gemakkelijk uit kan trekken. Vet ook de binnenkant van het bakpapier in. Verwarm vervolgens de oven voor op ongeveer 190 °C.

Neem 2 kommen. Meng in een van de kommen de bloem, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de cranberries. Meng in de andere kom het losgeslagen ei, de karnemelk, de vanille, de olie en de suiker. Gooi dan de ‘natte’ brei bij het droge mengsel en vouw als het ware de natte ingrediënten, met een rubberen spatel, door de droge ingrediënten. Probeer dit met zo min mogelijk ‘vouwen’ te doen. Een paar bloem klontjes zijn niet erg.

Giet het beslag in de cakevorm en bak het geheel gaar in 30 – 40 minuten. Doe de satè-prikker test om te zien of de cake gaar is.

Laat de cake volledig afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt. Vergeet niet om de bovenkant van de cake (voor het serveren) te besmeren met licht verhitte abrikozenjam. Deze zorgt voor wat extra zoetigheid en glans!

Here’s how to do it! Butter the bottom and side of the loaf pan and line the pan with some foil. Make sure that the foil sticks out of the sides of the pan, so when the cake’s done you can lift it out of the pan with ease. Butter the foil (on the inside) as well and preheat the oven to 375 degrees Fahrenheit.

Grab two bowls. In one bowl, whisk together the flour, baking powder, baking soda, salt and the cranberries. In the other bowl, whisk together the slightly beaten egg, buttermilk, vanilla, oil and sugar. With a rubber spatula, fold in wet ingredients to dry ingredients. Do not over mix! A few flour lumps are okay.

Pour the batter into the loaf pan and bake the loaf for 30 – 40 minutes. Make sure the toothpick, when inserted in the center of the loaf, comes out clean.

Cool completely in the pan. Remove from the pan and brush the loaf with the heated apricot jam before you slice it. The jam makes the loaf shine and adds a little bit of extra sweetness to it.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s